Přejít k hlavnímu obsahu
Reklama

VAŘIT, NEBO NEVAŘIT: Jak vám pobyt v kuchyni změní život i vztah?

Blogerka Sláma v botách/8.6.2015

Magdalena Dobromila měla jasno: Ženy, k plotně! Jenže za ní neexistoval feminismus ani pizzerie s rozvozem domů. Potřebujete tedy ještě podávat výkony u sporáku? Podle mě ne. Přesto v kuchyni prakticky bydlím. Takže taky vím, jak vám změní život i vztah, když se opásáte zástěrou a začnete laškovat s recepty na domácí créme brulée.

V New Yorku je zájem o byty bez kuchyně. Nájmy jsou drahé, tak proč plýtvat metry. Čínu si přihřejete v mikrovlnce a na lepší jídlo si zajdete do nějaké Timesy vychvalované restaurace. Super, akorát my žijeme v Česku. S průměrnou měsíční mzdou dvacet šest tisíc se dřív zmůžeme na byt s kuchyňskou linkou než na pravidelné večeře v Alcronu. Takže tu jsou jen dvě možnosti – buď se sama naučíte vařit jako michelinská kuchařka, nebo si navždy vystačíte s bagetami.

Což o to, já na nich spokojeně žila ještě dlouho po odstěhování z koleje. Zaneprázdněná kariérou a užíváním si života jsem najela na systém stravování, který byl efektivní, genderově korektní a nenáročný na přemýšlení. Ráno pečivo, k svačině jogurt, oběd v restauraci a večeře, co dům  dá – mražená pizza, špagety s kečupem, tuňák z konzervy, magnum... O víkendu pak stačilo vyjíst rodiče a nafasovat karton vajec s plechem perníku. Pohoda se zvrtla až v momentě, kdy na mě v časopise vyšla rubrika o zdraví a já si uvědomila, že při každé epidemii končím doma s antibiotiky.

Tenkrát jsem poprvé upekla špaldové muffiny se třtinovým cukrem. O rok později jsem byla o deset kilo lehčí a bez chřipek. S happy-endy ale bývá v reálním životě vždycky problém. Spousta lidí dnes končí kvůli závislosti na zdravém životním stylu v péči psychologů. Mě humor přechází pokaždé, když v bioprodejně dojde na placení. A zmínit musím i reálné riziko, že po dosažení určitého kulinárního levelu začnete mít častěji orgasmus u jídelního stolu než na kuchyňské lince. Vaření vám změní život, ale můžete si i pěkně zavařit. Takže než začnete hledat štěstí v zástěře – nebo ji definitivně vyhodíte z bytu – sepsala  jsem pro vás hlavní plusy a mínusy domácího kuchtění. Protože každá žena jednou k té otázce dospěje: vařit, nebo nevařit? A bože díky, že názor manžela s tchyní už dnes nemá tu váhu co dřív!

1. Těžce vyvařené zdraví

Všude se dočtete, jak je pro pevné zdraví důležitá kvalitní strava. A tak si možná jednoho dne začnete googlovat recept na cuketovou polévku, protože vás už nebaví ty věčné migrény. Zlepšit si zdraví je nejlepší důvod, proč se do vaření dát. Jestli je to ale důvod jediný, bacha, abyste rychle neztratila motivaci. Koluje spousta historek, jak lidi uzdravila změna jídelníčku, ale chce to trpělivost. Jeden odborník poradí nepít mléko, jiný klíčit pohanku, a pak jsou tu všechny ty detoxy, živé potraviny a kdovíco dál. Jedna dieta popírá druhou, takže může trvat roky, než objevíte, co přesně vám na migrénu (alergii, akné, zažívací potíže…) zabírá. A jestli jste doteď žila na hranolkách a cole light, zázrak se těžko dostaví, sotva dopečete první kváskový chléb. Zato z likvidace zamaštěných kastrolů dokáže hlava taky slušně rozbolet.

2. Pod diktátem plotny

Předpokládá se, že vaření dnes zajímá každého. Kdo v hospodě nepřihodí historku o domácím štrůdlu, je společensky odepsaný. Pokud jste nikdy nezkoušela dýňovou polévku a ani to nemáte v plánu, někteří lidé se na vás začnou dívat z patra. Vy neděláte domácí nudle?!? I intelektuálky dnes vedou diskuze, jak na nadýchané makronky, takže s některými kamarádkami si najednou nebudete mít o čem povídat. Pár výhod ale tahle šikana má. Na večírcích se hostitelé předhánějí ve zdravém pohoštění, takže noční mlsání už není takový hřích. A k Vánocům se vám místo svíček sejde hromada jedlých DIY dárků. Hlasitě chvalte, fakt, že sama nevaříte, vám bude odpuštěn.

3. Sháním partnera, paleo podmínkou

Dobré kuchařky jsou při hledání partnera jen ve zdánlivé výhodě. Ve skutečnosti vaření výběr partnera jenom komplikuje. Čím víc totiž jídlo řešíte, tím těžší je najít partnera, se kterým si sednete v posteli i u talíře. Půlka chlapů trvá na knedlu-zelu, i když jim stokrát vysvětlíte, že bílá mouka je jed a radši by měli jíst řepu. A když už narazíte na chlapa, který se o zdravý životní styl zajímá, je tu velká šance, že držíte vzájemně nekompatibilní diety. Nevadí, že se neshodnete na výběru filmu, holt zajdete do kina s kamarádkou. Když chce ale každý jinou večeři, chod vztahu to kriticky komplikuje. Sympaťák z marketingového s vámi možná ani nezačne chodit – nejste jeho (metabolický) typ.

Celý článek najdete v čevnové Marie Claire

Foto: Pinterest.com, Autorka www.slamavbotach.cz

Aktuální číslo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
přihlásit se k odběru newsletteru
Přihlášení k odběru newsletterů

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete znalost Zásad ochrany soukromí Burda – BURDA Praha bude s Vašimi údaji pracovat zejména k zasílání newsletteru, nabídek a novinek. Odhlásit se můžete kdykoliv.
* povinná pole