Přejít k hlavnímu obsahu

Co všechno byste měli vědět o kávě

Bára Cihlová/11.5.2015
Začít ráno bez šálku kávy? Pro někoho absolutně nemyslitelné. 

Někdo pije kávu na povzbuzení, někdo na chuť, pro někoho je pití kávy každodenní rituál. Ačkoliv se u nás pije o něco méně než ve světě, její obliba v České republice stále stoupá.

Přesto mnoho lidí stále neví, jaké druhy kávy rozlišujeme nebo jak si správně kávu připravit. Na to, co všechno byste tedy měli vědět o kávě, jsme se proto ptali Jakuba Zubatého, Coffee Mastera kaváren Starbucks. Vysvětlil nám, kde a jak se pěstuje, co ovlivňuje její kvalitu i jak si připravit výtečnou kávu u sebe doma. 

O KÁVĚ JAKO TAKOVÉ

Pokud mluvíme o kávě, rozlišujeme dva základní druhy: Arabica a Robusta. Arabica tvoří asi 60% celosvětového obchodu s kávou. Arabica se pěstuje ve vysokých nadmořských výškách (nad 1000 m.n.m) , ve kterých káva dozrává pozvolna. Robusta se oproti tomu pěstuje v nižších nadmořských výškách, kde zraje rychleji. Za kvalitnější a elegantnější se považuje káva Arabica, Robusta ale obsahuje více kofeinu (cca. 2%, Arabica cca. 1%). 

Na světe existují tři hlavní regiony, ve kterých se pěstuje káva: Jižní Amerika, Afrika a Asie. Káva z Jižní Ameriky chutná po oříškách nebo po čokoládě, africká káva zase platí za kávu s větší kyselostí, ucítíte v ní především citrusové plody. Kávy z Asie pak bývají hodně zemité a bylinné

Kromě místa pěstování ovlivňuje kvalitu a chuť kávy také délka pražení. Čím déle je káva pražená, tím lepší a plnější chuť  má. Pro zajímavost, celkový čas pražení kávy se většinou pohybuje od 13 do 16 minut.

PŘÍPRAVA KÁVY

Při samotné přípravě kávy byste se měli držet zásady: 10g kávy (2 lžíce) na 180 ml vody (pokud připravujete kávu překapávanou nebo ve french pressu). Tenhle poměr není patent ze Starbucks, vznikl už v 50. letech 20. století ve Spojených státech. Pokud si přejete kávu slabší, udělejte si takovou, která je slabší sama o sobě, případně si kávu v šálku dolijte horkou vodou. Poměr 10 g kávy na 180ml vody byste však měli vždy zachovat.  Jediná výjimka existuje u espressa, u toho platí poměr 7g kávy na 30ml vody.

Teplota vody na přípravu kávy by správně měla být 92 až 96°C. Pokud si kávu připravujete doma a chcete správný čas dodržet, nechte vodu projít varem a počkejte 15 vteřin, aby se káva nespařila a nezhořkla. Pokud si nejste jistí kvalitou vody, neváhejte použít filtr nebo vodu balenou. 

SKLADOVÁNÍ KÁVY

Pokud si potrpíte na dobrou kávu a připravujete si ji doma rádi a často, mějte na paměti, že existují celkem čtyři velcí strašáci kávy: vlhko, teplo, světlo a vzduch. Kávu byste proto měli uchovávat dobře uzavřenou na tmavém a chladném místě, nejlépe třeba v plechovce. Namletou kávu ideálně spotřebujte do 24 hodin, pak rapidně ztrácí na kvalitě. I to je důvod, proč byste se dopředu namletým kávám z obchodu měli vyhnout obloukem. Zainvestujte raději do té zrnkové, kterou si můžete nechat umlýt, případně si kávu umelte přímo doma.

LETNÍ NOVINKY VE STARBUCKS: Barevné tumblery a nová zrnková káva – Kenya.

Foto: PR, Pinterest.com

Aktuální číslo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
přihlásit se k odběru newsletteru
Přihlášení k odběru newsletterů

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete znalost Zásad ochrany soukromí Burda – BURDA Praha bude s Vašimi údaji pracovat zejména k zasílání newsletteru, nabídek a novinek. Odhlásit se můžete kdykoliv.
* povinná pole