Přejít k hlavnímu obsahu
Reklama

5 důvodů, proč byste měla mlsat hořkou čokoládu

Bára Cihlová/11.9.2015

Taky vás často přes den, nebo doma po práci, honí mlsná? Máme pro vás senzační zprávu.  Za zdravé mlsání, které si s klidem můžete dovolit i během diety, se totiž považuje i čokoláda! Ale pozor, jen ta hořká a jen ta opravdu kvalitní. 

O blahodárných účincích kvalitní tmavé čokolády na lidský organismus se proslýchá už delší dobu. Studie zaměřené na účinky této pochoutky potvrdily, že přiměřené množství hořké čokolády má příznivý vliv na fungování lidského těla i ducha. Platí to však pouze o kvalitní hořké čokoládě konzumované v přiměřeném množství.

Až se proto budete v regálech s čokoládou rozhodovat, po které sáhnout, vyberte si takovou, která obsahuje minimálně 70% kakaa. Za přiměřené množství se pak považují až 4 čtverečky denně. A tady je hned 5 důvodů, proč byste si měla kvalitní hořkou čokoládu dopřát už dnes: 

1. Zlepšuje náladu

Látky obsažené v kvalitní hořké čokoládě zbavují člověka psychického napětí a prokazatelně zlepšují náladu, stimulují totiž nervovou aktivitu v té oblasti mozku, která je spojená s radostí a pocity štěstí. Takže až se příště zase vytočíte do vrtule, stačí kostička tmavého zázraku a hned vám bude líp. 

2. Dodává energii 

Pokud pravidelně cvičíte, je pro vás kombinace hořké čokolády a pohybu přímo ideální. Velmi hořká čokoláda totiž obsahuje látky, které zvyšují výkonnost organismu až o 50 procent! A to se na výsledku vašeho snažení viditelně projeví.

3. Usnadňuje hubnutí

I malý kousíček extra kvalitní hořké čokolády vás rychle zasytí a zažene nutkavé chutě na sladké. Pokud tedy vyměníte mléčnou čokoládu za tu extra hořkou, uspokojíte svoji touhu po sladkém a zároveň se vyhnete riziku, že byste jí snědla hodně nebo ji chodila mlsat celý večer.

4. Chrání kůži před UV zářením

Kakao obsažené v čokoládě je skvělým příkladem přírodního antioxidantu, který na sebe váže volné radikály a chrání tak naše buňky před poškozením. Pokud v létě kupujete beta-karotenové kapsle, s klidem je teď  můžete nahradit kostičkou tmavé čokolády.

5. Prodlužuje život

Čím více kakaa čokoláda obsahuje, tím lépe pro srdce a cévy. A nejen pro ty! Konzumací extra hořké čokolády prokážete službu i zbytku těla. Hořká čokoláda totiž posiluje imunitní systém, pomáhá proti předčasnému stárnutí, prospívá trávení, zlepšuje zrak a hladinu dobrého cholesterolu a snižuje riziko rakoviny a nádorových onemocnění. Navíc dlouhodobá konzumace přiměřeného množství snižuje riziko mozkové mrtvice. A to za kostičku čokolády denně rozhodně stojí!

Foto: Pinterest.com

Aktuální číslo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
přihlásit se k odběru newsletteru
MarieClaire logo
Close dialog icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

Reklama