Přejít k hlavnímu obsahu

TEREZA HAVRLANDOVÁ: Raw strava je moje mise

Foto: Archiv/2.9.2019
V pouhých 24 letech založila vlastní firmu zaměřenou výhradně na raw produkty, kterým doslova propadla. Je přesvědčená, že díky raw stravě může člověk získat zářivé zdraví a být fit. Svůj raw jídelníček popisuje jako hravý, barevný a plný laskomin. Je podle ní raw strava vhodná pro každého a proč ji nikdy nelákala svíčková a smažená jídla?  
 

Ve 24 letech jste založila firmu zaměřenou na raw stravu. Jak tento nápad vznikl?
Už ve 22 letech jsem se naprosto nadchla pro syrovou stravu. Ten koncept mi přišel úžasný, a zejména to že je to nejen způsob jak získat zářivé zdraví a být fit, ale že to může být i velmi chutné, hravé, barevné a plné laskomin. Z raw surovin a zejména z ovoce, čerstvé zeleniny, oříšků a bylinek lze připravit nekonečná škála úžasných jídel, slaných i sladkých, která nasytí a uspokojí. Měla jsem pocit, že když tento koncept ukážu lidem, budou to všichni chtít jíst taky, protože to prostě dává smysl. Tehdy jsem chtěla založit restauraci, ale měla jsem ještě napilno s cestováním a studováním, takže jsem se k tomu vrátila až o dva roky později zpět v ČR. Přišla jsem na to, že pokud si lidé rawfood budou moci zakoupit jako jednoduchý snack do kabelky nebo do batohu, je pravděpodobnější, že to více lidí zaujme, než pokud by si měli jídla připravovat sami doma.

Proč zrovna podnikání v oblasti raw stravy? 
Protože raw strava je moje mise.

Vy sama se stravujete výhradně raw?
Převážně. Mnoho let jsem se tak stravovala výhradně, ale se zvýšenou zátěží spojenou s pracovními cestami to začalo být příliš náročné a částečně stresující. A o tom to nemá být. Takže přiležitostné zeleninové rizoto či restovaná zelenina, není nic co by vás mělo z dráhy zásadně odklonit, když člověk ví co dělá. Obecně ale zůstávám u stravy rostlinné, bez lepku a bez cukru, s tím že raw činí kolem 90% cca.

Jaké benefity má podle vás pro naše tělo raw strava?
Obsahuje výrazně vysoké množství mikroživin nedotčených vysokou teplotou, většina z nich se totiž vysokou teplotou likviduje, anebo modifikuje. Rovněž makronutrienty, jako jsou tuky, sacharidy a proteiny naznávají tepelnou úpravou změn, které často vedou až k tvorbě látek toxických pro lidské tělo. V tepelně neupravené podobě zůstávají živiny v potravinách v nedotčené podobě, která je pro tělo nejpřirozenější a nejsnáze vstřebatelná. Jistě, jsou i potraviny u kterých to tak není, a které za syrova jíst nelze. Otázkou ovšem je, zda bychom takové vůbec měli jíst. V čerstvé tepelně neupravené stravě je tak minimum toxických látek, a lze se jim tak snáze vyhnout, kdy naopak v tepelně upravené stravě je jich často mnoho, a to zejména v průmysolvě upravených potravinách. V případě, že je tělo vystaveno dlouhodobě zvýšenému množství škodlivých látek, a zároveň má i nízký přísun antioxidantů, které se spíše vyskytují v čerstvé stravě, dochází k zanesení organismu. Lidské tělo si umí s odpadními a škodlivými látkami poradit do určité míry, a pokud je jich dlouhodobě nadmíru, ukládá je buď v tukových zásobách, anebo dochází k vzniku chronických onemocnění. Stav zdraví dnešní společnosti, v optice běžných stravovacích návyků, je toho jednoznačným důkazem.

Je vhodná pro každého?
V principu určitě. Z hlediska řady sociálních a psychologických aspektů už možná ne. V každém případě ale je jednoznačně vhodné pro každého zvýšit podíl čerstvé stravy. Například snídani nahradit čerstvým ovocem nebo raw granolou, k obědu si dát pořádný salát, a při večeři nahradit přílohy zeleninou. Jako svačinky konzumovat ovoce, anebo poctivé snacky v opravdové raw kvalitě namísto nezdravého junk-food.

Podle čeho poznám, že kupuji raw výrobek? Je něco, co hlídat na obalech?
Primárně je potřeba vyhledávat kvalitu really raw - opravdu raw. V dnešní době už se pouhý výraz raw vyskytuje úplně na všem, a to i přesto že to je vyrobeno z ingrediencí prošlých tepelnou úpravou, výrobci často ani sami neví co raw znamená. Je to  dáno tím, že sami nemají osobní zájem na raw stravě, je to pro ně prostě zkrátka zajímavý marketingový trend a komerční příležitost. Nicméně takové produkty principu raw stravy odporují a zdravotní benefity jen těžko nabídnou. Poznat je to těžké, pokud se nejedná o certifikovanou kvalitu, lze například koukat do složení. Například datlová pasta obvykle není raw  datle často rovněž ne, kokosový a javorový cukr či sirup vůbec ne, a kešu oříšky také ne pokud nemají označení, že jsou louskané za studena nebo truly/really raw. To jsou pouhé příklady. Lze rovněž napsat výrobci a dotázat se, zda jsou schopní garantovat, že všechny suroviny neprošly žádnou tepelnou úpravou nad 45 stupňů. Pokud odpověď bude vyhýbavá nebo žádná, je to jasné.

Žila jste v Austrálii. Jak dlouho a co jste tam dělala?
Zas tak dlouho ne. Já tam tehdy jen cestovala asi tak 2 měsíce kolem dokola, po roce jsem se tam vrátila a chtěla jsem tam pracovat, ale hned zkraje jsem si přivodila vážný úraz tak jsem tam moc dlouho nepobyla. O něco delší dobu jsem předtím strávila na Novém Zélandu, kde jsem studovala, a v jižní Francii kde jsem dvě letní sezóny pracovala, podobně jako ještě dříve v USA.

Proč jste se vrátila zpět do ČR?
Zdravotní pojištovna mi nechtěla platit rehabilitace v zahraničí, a vzhledem k tomu že jsem je nutně potřebovala, tak jsem se musela vrátit.

Hřešíte někdy? Dáte si třeba svíčkovou a něco smaženého?
Tak svíčkovou rozhodně ne, takové věci mě nelákají ani náhodou. Lákavá mi připadají jídla jako grilovaná zelenina, thajske veggie curry či veganský sýr (z kokosového nebo mandlového mléka), tak těmi občas hřeším. 

3 věci, které vám dal život v zahraničí
Otevřel obzory, naučil jazyky a ukázal zdravé jídlo.

3 věci, které vám zval 
Zdravé rameno,  iluze o světě, a čecháčkovství.

Jaký je vás názor na diety? Držela jste ji někdy?
Diety jsou naprd. Ve svých nácti jsem si jich vyzkoušela mnoho a je to k ničemu, pokud si člověk nenajde způsob stravování, který mu bude dlouhodobě vyhovovat, tak nemá smysl s dietami ani začínat.

Jak se udržujete v kondici?
Pravidelným sportem a dostatečným spánkem.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Aktuální číslo
Reklama
Reklama
Reklama
přihlásit se k odběru newsletteru
Přihlášení k odběru newsletterů

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete znalost Zásad ochrany soukromí Burda – BURDA Praha bude s Vašimi údaji pracovat zejména k zasílání newsletteru, nabídek a novinek. Odhlásit se můžete kdykoliv.
* povinná pole