Přejít k hlavnímu obsahu

GABRIELA PEACOCK: Češka, která učí modrou krev jak správně jíst

Text: Barbara Häckelová, Foto: Archiv/22.4.2019
Mezi britskou smetánkou je jako doma. Šušká se, že pomohla princi Harrymu zhubnout do svatební uniformy, ale sama to nikdy nepotvrdí. O rady, jak zlepšit životosprávu, se ale Gabriela Peacock podělí ráda.  

Dietoložka není zrovna povolání, o němž by snily malé holčičky. Jak jste se na tuto profesní dráhu dostala?
Když jsem končila s modelingem, přemýšlela jsem, co začít studovat, aby to mělo smysl. Modeling má k výživové terapii velmi blízko – dělala jsem ho od 15 let a od začátku jsem slýchala, co smím nebo nesmím, jak zhubnout a co jíst, abych byla zdravá... Dnes už máme spoustu relevantních informací, ale bavíme se o době, kdy věda o zdravé výživě byla v plenkách. Pamatuji si třeba, jak mi v Paříži někdo v 16 letech řekl, že abych trošku zhubla, mám jíst dušenou rybu a zelené fazolky. Poslechla jsem a měsíc jsem jedla jen to... Hrůza! Takže když jsem přemýšlela o studijním oboru, líbilo se mi, že nutriční terapie odpovídá na otázky, které jsem si jako velmi mladá kladla, ale správných odpovědí jsem se tehdy nedobrala.

Setkáváte se se zakořeněným mýtem o výživě, který opakovaně musíte vyvracet?
Dnes se lidé snaží žít zdravěji a aktivně si k tomu hledají informace, což je v zásadě dobře, ale setkají se při tom i s řadou nesmyslů. Přicházejí za mnou potom třeba s tím, že nemohou jíst brokolici či lososa, protože si někdy před třemi lety udělali rychlotest a jsou údajně alergičtí. Už jim ale nikdo nevysvětlil, že to mohla být jen chvilková intolerance a že se střevní stěna každých šest týdnů obměňuje, takže problém je nejspíš už dávno pryč.  

Existuje nějaká potravina, kterou doporučujete z jídelníčku vyřadit – třeba cukr nebo bílá mouka?
Já žádnou potravinu nevyřazuji, tedy pokud mě k tomu nedovedou krevní testy. Přijde-li ke mně pacient a je zdravotně v pořádku, nezakazuji mu třeba ani lepek či mléčné výrobky. Pokud má ale například syndrom dráždivého tračníku nebo genetickou predispozici ke chronické chorobě, tak je to samozřejmě něco jiného. 

Celý článek si přečtěte v květnové Marie Claire, kterou najdete právě na stáncích.

Reklama
Reklama
Reklama
Aktuální číslo
Reklama
Reklama
Reklama
přihlásit se k odběru newsletteru
Přihlášení k odběru newsletterů

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete znalost Zásad ochrany soukromí Burda – BURDA Praha bude s Vašimi údaji pracovat zejména k zasílání newsletteru, nabídek a novinek. Odhlásit se můžete kdykoliv.
* povinná pole