Vaříme s Kitchennette: Skvělé recepty na léčivé a chutné lektvary

2.1.2017|Markéta Pavleye, kitchenette.cz|diskuze

S příchodem nového roku se nám počasí značně ochladilo. Nezahálejte a raději své tělo zásobte důležitými vitaminy a enzymy!

Domácí lékárna

Jsem velkým zastáncem přírodního léčení a věřím, že příroda kolem nás nám poskytuje obrovské množství léčivých látek v běžně dostupných plodinách. Recepty jsem sesbírala z našich rodinných receptů, ale i při cestování. Kurkumu používají v tradiční indonéské medicíně. Tak až na vás půjde zase chřipka, vyzkoušejte některý z těchto receptů. Věřím, že budete překvapeni z jejich okamžitých a silných účinků.

O ingrediencích

Kurkuma obsahuje kurkumin, který je známý jako silný antioxidant. Má antibakteriální účinky a stimuluje funkci nadledvinek. Podporuje imunitní systém a zmírňuje kašel. V asijských zemích ji používají jako lék již dlouhá staletí, ale postupně se stává populární i ve zbytku světa pro své univerzální léčivé účinky.

Zázvor má také silné antioxidační účinky. Redukuje zánět, teplotu a také uklidňuje žaludek i bolest v krku. Navíc redukuje otoky i například sliznic, které komplikují průběh zánětlivých respiračních onemocnění. Tedy je skvělou prevencí i lékem při zánětech dutin a nebo také středního ucha. Silně účinkuje proti respiračním onemocněním díky obsahu sesquiterpenů.

Cayennský pepř působí proti nachlazení, chřipkám, virům i plísním. Podporuje trávení, snižuje bolest kloubů a působí proti migrénám i tvorbě hlenu. Cayennský pepř a obecně i ostatní chilli papričky jsou zdravé pro srdce a dlouhodobě chrání proti civilizačním onemocněním. A v neposlední řadě, jak každý zná, uvolňují zacpaný nos. Černý pepř nebo cayennský pepř zintenzivňují účinky výše uvedených bylin.

Med má jedinečnou vlastnost, která spočívá v schopnosti bojovat s infekcí na mnoha úrovních, kdy je pro bakterie velmi obtížné vytvořit resistenci. Používá kombinaci zbraní, včetně peroxidu vodíku, kyselost, osmotický účinek, vysokou koncentraci cukru a polyfenoly, z nichž všechny aktivně zabíjejí bakteriální buňky. Osmotický účinek, který je důsledkem vysoké koncentrace cukru v medu, čerpá vodu z bakteriálních buněk, dehydruje je a tím je ničí. Patří k nejvíce trvanlivým potravinám, které umějí zabít téměř všechny typy bakterií. Například med z manuky je antivirový, antibakteriální, antimikrobiální a protiplísňový. Ale obecně je dobré použít jakýkoliv kvalitní med. Přitom si dejte pozor, abyste příliš vysokou teplotou neznehodnotili jeho cenné látky. Proto jej přidávejte do mléka či čaje až po lehkém vychladnutí.

Citrónová šťáva potlačuje nachlazení, chřipková onemocnění a tvorbu hlenu, díky svým antibakteriálním a protivirovým účinkům. Vysoký obsah vitamínu C podporuje obranyschopnost, a tak je dobré jej užívat i preventivně. Citrónovou šťávu si přidávejte každé ráno například do vlažné vody nebo tradičně do čaje.

Skořice je jedním z nejsilnějších antioxidantů na světě a je zcela jistě super potravinou. Věděli jste, že čajová lžička raw medu a 1/4 lžičky skořice obvykle vyléčí rýmu během jednoho nebo dvou dnů?

Citrónová tráva opět podporuje trávení a blahodárně působí proti chřipce, nachlazení a dokonce i malárii. Navíc zvyšuje schopnost koncentrace, stimuluje laktaci, snižuje cholesterol v krvi a napomáhá detoxikaci jater, ledvin a močového měchýře. V neposlední řadě vědecké výzkumy dokázaly, že užívání této byliny hubí nádorové buňky, zatímco normální zdravé buňky ponechá nepoškozené.

 

Zlaté mléko

Pokud jste si pročetly účinky výše uvedených ingrediencí, není už příliš třeba vysvětlovat k čemu je takové mléko dobré. Kromě toho, že má protizánětlivé, antivirotické a relaxační účinky, podporuje hlavně vykašlávání! Nezapomeňte při pití i na inhalaci u těchto teplých lektvarů. Zlaté mléko je i moc chutné, a tak jej přijímají dobře i malé děti.

Na enzymový sirup budete potřebovat:

1 hrnek mléka (živočišného nebo jiného rostlinného)

2 polévkové lžíce čerstvé kurkumy nebo 1 lžičku mleté sušené kurkumy

1/2 lžičky skořice

špetku cayennského nebo černého pepře

1 lžíci medu

1 lžičku másla

Postup:

Zahřejte mléko v hrnci spolu s kořením, máslem a krátce povařte. Přeceďte mléko do sklenice a jakmile trochu zchladne, přidejte i med.

Zázvorovo-kurkumový protichřipkový čaj

Zázvorový čaj je už notoricky známý pro své opravdu nepopiratelné léčivé vlastnosti. Zkuste přidat ještě kurkumu, citrónovou trávu a cayennský pepř.

Budete potřebovat:

1 hrnek vody

1 lžičku nastrouhané čerstvé kurkumy (můžete nahradit kurkumou sušenou)

1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru

1 stonek nasekané citrónové trávy

špetku cayennského pepře

2 lžičky medu

šťávu z citrónu

Postup:

Přiveďte vodu spolu se zázvorem, kurkumou a cayennským pepřem k varu a krátce, přibližně 5 minut, povařte. Přidejte citrónovou trávu a nechte louhovat. Vodu přeceď te a po lehkém vychladnutí přidejte med a citrónovou šťávu.

Enzymový sirup

Pokud máte již nějaké zkušenosti s mléčným kvašením a domácí fermentací, dobře víte, jak snadné postupy to jsou. Jsem moc ráda, že se opět navrací do módy, protože se jedná o nejvíce tradiční způsoby zpracování čerstvých a základních surovin, které mají ovšem obrovský přínos pro náš organismus.

Opravdovou super potravinou jsou v první řadě kvašené produkty a mezi ně patří i enzymový sirup. Tento sirup vyrobený za pomoci mléčného kvašení obsahuje kyselinu mléčnou, množství vitamínů a cenných minerálů v ionizované formě. Blahodárně podporuje trávení, celkovou imunitu organismu, funkci nervové soustavy, krvetvorbu, metabolismus a také například laktaci. Vitamíny a minerály obsažené v ovoci tak naše tělo bude schopné mnohem lépe přijmout a využít. Výčet všech superlativ tímto nekončí, ale zaplnil by snad celou stránku, protože mají pozitivní vliv při léčení mnoha onemocnění včetně těch civilizačních. Enzymové sirupy jsou opravdovým všelékem a jejich příprava stojí za zkoušku.

Budete potřebovat:

1 velkou sterilní skleněnou nádobu

600 g šípků nebo jiných plodů (například jablka, hrušky, rakytník, borůvky, ananas, kivi, ..)

200 g medu

Základní klíč je poměr cukru k ovoci. Tedy si zapamatujte 3 díly ovoce a 1 díl cukru nebo ještě lépe medu.

Ovoce by mělo být čisté, ale také suché, abyste obsah sklenice nekontaminovali vodou. Proto si ovoce omyjte předem, aby stihlo samo uschnout. Také dbejte na to, abyste nepracovali s mokrýma rukama a aby pracovní plocha byla suchá. Nakrájejte ovoce na plátky, nebo nasekejte. Na fotkách vidíte enzymový sirup z šípků. V tomto případě šípky lehce nasekejte. A nyní vkládejte ovoce či jiné plody do sklenice ve vrstvách, které prokládejte rovnoměrně cukrem či medem. Plody můžete kombinovat například i s plátky citrónů ideálně z ekologického zemědělství. Lze připravit sirup z jablek, rakytníků, v podstatě z čehokoli Vás napadne. Poslední vrstva by měla být tvořena cukrem či medem a nad ní ponechte dostatek prázdného prostoru, který umožní tvorbu přírodních plynů. Sklenici uzavřete, ale pouze volně. Odložte ji v chladném a suchém prostředí na tři dny. Ne tedy v lednici, ale pokojová a lehce nižší teplota je ideální. Po třech dnech otevřete sklenici a obsah promíchejte. Opět odložte na tři dny a zase zamíchejte. Po pár dnech můžete zaznamenat bakteriální aktivitu v podobě bublinek. Pak už jen nechte fermentovat po dobu minimálně jednoho měsíce. Může však obsah fermentovat i déle. Bílé tenké membrány, které mohou vznikat na povrchu nejsou závadou. Vznikají díky přítomnosti bakterií v průběhu fermentace stejně jako u kvašených okurek. Na závěr už jen zbývá sklidit vaší úrodu. Přeceďte vzniklý sirup a naplňte jím sklenice, které pevně uzavřete. Skladovat není nutné v lednici, postačí chladné a suché prostředí.

Užívejte každý den alespoň jednu lžičku ideálně před jídlem. Například v podobě nápoje s vodou. Nebo si sirup můžete nalít na ovesnou kaši, ranní jogurt s ovocem, na lívanečky či jiné sladké pokrmy. Za zkoušku stojí přidání enzymového sirupu do dresinku na salát.

Reklama