Přejít k hlavnímu obsahu

Vaříme s Kitchenette: Recept na lilek s čočkou a vejcem

Text a foto: Markéta Pavleye, Kitchenette/13.3.2017
Kitchenette opět kouzlila v kuchyni a ze zdánlivě obyčejných potravin opět vytvořila velmi chutné jídlo, tentokrát lilek s čočkou a vejcem!

Pokud přemýšlím nad vegetariánským pokrmem, vždy zapátrám v chutích severní Afriky nebo Dálného východu. Jejich úprava luštěnin, zeleniny a selekce koření se nádherně snoubí a člověk má vždy pocit, že mu na talíři ani v žaludku opravdu nic nechybí. Navíc nám krásně zapadá do konceptu jídla, které není třeba ohřívat a vychutnáme si je dokonale i vychladlé. A tak jsem připravila čočku s pečenými lilky, římským kmínem, koriandrem a vejcem.

Budete potřebovat (pro 2 osoby):

200 g čočky beluga nebo hnědo-zelené

2 menší lilky

4 lžíce ghí (nebo 2 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje na vaření)

4 stroužky česneku

3 střední rajčata bez slupky

1,5 lžičky římského kmínu

0,5 lžičky mletého koriandru

(chilli)

60 g tahiny (sezamová pasta)

2-3 lžíce citrónové šťávy

velká hrst čerstvého koriandru

(1 menší červená cibule na servírování)

2 vejce

 

Postup:

1. Lilky omyjte, po celém povrchu propíchejte vidličkou a pečte na roštu v troubě při 200°C přibližně 30 minut, dokud se jejich povrch nenakrabatí a nebudou úplně měkké. Čočku vařte v dostatku lehce osolené vody do měkka přibližně 20-30 minut. Sceďte a odstavte.

2. Hotové lilky rozkrojte a lžící vydlabejte všechnu dužinu, kterou nasekejte na jemné kousky. Slupku vyhoďte. Rozehřejte si pánev a na ghí lehce orestujte propasírovaný nebo na plátky pokrájený česnek spolu s kořením. Přidejte rajčata pokrájená na menší kousky, čočku a podlijte vodou tak, aby měla směs konzistenci řidší kaše. V průběhu vaření bude třeba určitě ještě trochu podlévat. Krátce vše povařte a nebojte se při míchání i čočku narušit, aby se lehce rozpadla. Až budou rajčata měkká, přidejte pokrájený lilek, 2/3 nasekaného koriandru a ještě krátce povařte.

3. Na závěr přidejte tahiny, posolte, opepřete a pomocí citrónové šťávy i okyselte. Čočku ochutnejte a případně ještě dochuťte. Servírujte posypané koriandrem, pro ostřejší chuť tenkými plátky červené cibule a vejcem naměkko, na hniličko, ztraceným a nebo i natvrdo, pokud je to váš preferovaný způsob servírování.

Aktuální číslo
přihlásit se k odběru newsletteru
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama