Vaříme s Kitchenette: Jarní celozrnný quiche

12.5.2017|Text a foto: Markéta Pavleye, Kitchenette.cz|diskuze

Když se opět probudí příroda a s ní rozkvetou i pulty farmářských trhů se vším tím čerstvým chřestem, mladými bramborami, hráškem, bylinkami, ... , nedá se snad jinak, než rychle tyto jarní poklady ponakupovat a přinést si domu. A co pak s nimi?

První varianta je většinou úplně jednoduchá. Nejraději připravuji ingredience v základní podobě. Jako třeba chřest jen tak s máslem, parmezánem nebo holandskou omáčkou. A potom přijde druhá vlna a tam přijdou na řadu milióny obdob koláče quiche a nebo všech možných fritát. Když si osvojíte základní principy, právě tyto koláče Vám dovolí experimentovat a pokustit uzdu fantazie v kuchyni.

Těsto na quiche si můžete koupit snad v každém supermarketu, ale to domácí je úplně snadné a navíc jej můžete připravit z čerstvé celozrnné mouky třeba i v bio kvalitě. Mám pro vás asi jen dvě praktické a klíčové rady. Pokud se do domácího těsta pustíte, snažte se jej nepřepracovat, aby v něm stále zbyly studené hrudky másla, které pak mohou za to krásné křupavé lupínkování korpusu. Skvělým pomocníkem je nástroj "pastry blender", který vám umožní máslo v mouce pokrájet na malé kousíčky bez toho, aniž byste jej zahřály rukama a začalo příliš povolovat. Dejte si také záležet na předpečení korpusu, ať je těsto pěkně křupavé.

Image and video hosting by TinyPic

Na těsto:

150 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky

120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky

3 – 4 lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)

špetka soli

špetka moučkového cukru

Na náplň:

4 vejce

250 ml smetany

špetka soli

špetka pepře

špetka muškátového oříšku

150 g sýru gruyére

4 střední cibule

1-2 lžíce másla či ghí

2 velké hrsti špenátu, kadeřávku nebo třeba mladých kopřiv

1 svazek chřestu

1. V míse si připravte všechny ingredience na těsto a pomocí pastry blenderu nebo nože se snažte zapracovat máslo do těsta tak, aby v něm stále zůstaly malé hrudky studeného másla. (Po vyválení v těstě tyto hrudky másla vytvoří tenké plátky, díky kterým je těsto křehké, křupavé a tvoří tenoučké lupínky.) Je důležité těsto nepřepracovat.  Jakmile se vám z těsta podaří vytvořit koumpaktní koule, možná budete potřebovat i o lžíci ledové vody navíc, zabalte ji do fóli a nechte alespoň hodinu a nebo i do druhého dne odpočinout v lednici.

2. Rozehřejeme troubu na 190°C. Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vložíme do tukem vymazané formy na quiche, ideálně té, co má volné dno. Těsto propícháme vidličkou a pokud chceme zabránit nafouknutí, vyložíme pečícím papírem a vyplníme fazolemi na pečení anebo těmi opravdovímy.  Dáme předpéct na 10 minut do trouby, nebo až začne těsto zlátnout.

3. Připravte si naplň. Na másle orestujte všechnu cibuli krájenou na kostičky do měkka, přidejte 2 velké hrsti kadeřávku, kopřivy či špenátu posekaných na menší kousky. Restujte už jen chvilku, dokud listová zelenina nezavadne. U špenátu je to okamžitě, kadeřávek potřebuje pár minut. Tuto směs můžete rozprostřít na předpečený korpus, z kterého jste odstranily fazole a pečicí papír. Nyní smíchejte v míse všechny základní ingredience na náplň, tedy vejce, smetanu, sýr gruyere pokrájený na malé kostičky, špetku soli, pepře a muškátového oříšku a nalijte do korpusu přes restovaný základ. Pokud chcete, můžete lehce vidličkou načechrat kadeřávek, aby se propojil s vaječnou směsí.
Na vrch zbývá už jen rovnoměrně rozložit chřest a dát péct do trouby na přibloižně 30 minut při 175°C.

Hotovo máte, když náplň už není úplně tekutá, ale stále se trochu třepe, pokud koláčem pohnete. Měla by zůstat živější se zlatým povrchem.

@kitchenettehome

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic