Přejít k hlavnímu obsahu

Vaříme s Cukrfree.cz: Pizza lilečky

Text: Stanislava Lindenthalová, recepty a foto: Janina Černá, cukrfree.cz/9.6.2017
Mlátí s vámi nálady, tloustnete a jste unavení? Zkuste zahodit sušenky, mléčnou čokoládu a zapomenout na pečivo a mnoho druhů ovoce. Pokud si chcete dát odvykací kúru od cukru, můžete se inspirovat třeba na českém blogu cukrfree.cz.

Proč to s cukrem nepřehánět? Že se při přílišném přijmu sacharidů tloustne, asi už dnes nikoho nepřekvapí, ale existují už i studie, které konzumaci škrobu nebo cukru ve velkém spojují s kardiovaskulárními chorobami, škodí játrům a ledvinám nebo zpomalují imunitní systém. „Při zadání slov ‚Nejlepší dieta‘ do vyhledávače vám vyjede milion druhů diet, které jsou zaručeně ty nejlepší a nejúčinnější. Od tříhodinové diety, přes zónovou až po krabičkovou dietu. Vyzkoušela jsem téměř všechno. A když říkám všechno, myslím tím opravdu všechno,“ píše na svém blogu sedmadvacetiletá Janina Černá. Janina má za sebou trápení s anorexií i bulimií a dlouho hledala životní styl, který by ji osvobodil, aby se přestala jídlem zabývat. A pak se jí při pracovním pobytu v Austrálii dostala do ruky kniha od Sarah Wilson s názvem I Quit Sugar. Po osmitýdenní odvykačce, kdy se zřekla všeho sladkého, už dnes může říct, že je opravdu Cukr Free! Pod stejným názvem vyšla také kuchařka, plná inspirativních receptů, které jsou založené na zdravých tucích a proteinech (nejvíc letí kokosovo-čokoládové tyčinky bez cukru). A zapsat se můžete také na kurzy vaření, které Janina začala pořádat.  

PIZZA LILEČKY
INGREDIENCE:
1 větší lilek / 1/2 hrnku rajčatového pyré / sýr mozzarella / 1 větší rajče nebo pár cherry rajčátek / 1/2 hrnku strouhaného parmazánu / prosciutto (pár plát- ků) / lístky čerstvé bazalky / 2 stroužky česneku / himálajská sůl / pepř / ghí

1. Troubu předehřejeme na 180 °C.

2. Lilek nakrájíme podélně na 1,5 cm silné plátky.

3. Na pánvi rozehřejeme ghí a na mírném plameni lilky 3-4 minuty restujeme.

4. Mezitím nasekáme česnek, který poté vmícháme do rajčatového pyré.

5. Orestované lilky vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení a postupně na něj klademe jednotlivé vrstvy tak, že první je vrstva rajčatového pyré, následně sýr, prosciutto a rajčata.

6. Poté lilky vložíme do trouby a pečeme 10–15 minut.

7. Hotové lilky osolíme, opepříme, posypeme čerstvou bazalkou, pokape- me olivovým olejem a ihned podáváme. 

Reklama
Reklama
Aktuální číslo
přihlásit se k odběru newsletteru
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama