Přejít k hlavnímu obsahu

Valencie je letní životabudič

text: Lucie Radová, foto: Getty Images/22.6.2017
Když se místního zeptáte, proč se vydat do Valencie, rozzáří se mu oči a začne sypat jeden důvod za druhým. Valencijští své město milují. Za tři dny toho tady zažijete jako jinde za týden.

Valencie leží na Pobřeží pomerančového květu (Costa del Azahar) tři hodiny jízdy vlakem z Barcelony nebo tři hodiny letu z Prahy. Každoroční návštěva Valencie se pro mě stala příjemnou tradicí, na kterou jsem si zvykla natolik, že ji prostě za žádnou cenu nesmím porušit. A co mě na ní baví nejvíce?

Je nejčerstvější. 

Věděli jste, že na jihu Valencie jsou rýžová pole? Je to právě ta vypěstovaná rýže, kterou tu budete jíst ve vaší paelle. Také zelenina a ovoce, které najdete na trzích nebo v supermarketech pocházejí z polí za městem. Tato zemědělská oblast se jmenuje Huerta de Valenciana. Trhů po Valencii je spousta, ten nejznámější se nachází v centru města a v mapě ho najdete pod názvem Mercado Central de Valencia. Toto centrální tržiště je považované za jedno z nejstarších stále fungujících evropských tržišť a zároveň jedno z největších svého druhu. Kromě čerstvé zeleniny a mořských plodů zde pořídíte i hotovky a španělské tapas.

Valencie je země plná květin, světla a lásky. 

Valencia, es la tierra de las flores, de la luz y del amor. To jsou slova oficiální hymny města a pokud Valencii navštívíte na jaře, tak budete jen souhlasit. Lásky tu je prý nadbytek díky krásnému počasí. Celých devět měsíců v roce má Valencie příjemné klima. Město totiž leží na perfektním místě. Zimy tu nejsou tak špatné jako v Barceloně a letní vedra nejsou tak nesnesitelná jako v Madridu. Lidé v ulicích, obchodech a občas i místních bistrech či kavárnách jsou nesmírně vstřícní a usměvaví. Být v jejich společnosti je milé a zábavné.

Specialita místních chlapů: paella

„Typické“ španělské jídlo pochází právě odsud! Úplně ta nejvíce tradiční je paella Valenciana. Místní ji dělají s kuřetem a králíkem. Jistě nejoblíbenější je paella marisco (s mořskými plody – krevetami, slávkami, malými chobotničkami). Vaření paelly je hlavně chlapská záležitost. Zatímco pomalu vaří rýži s „tím, co dům dal“ klidně popíjejí pivo a vedou mužské řeči. Valencie je prý jediné místo na světě, kde paellu umí připravit úplně každý muž!

Chuť, kterou jste nikdy nezažili. 

Horchata! Osvěžující nápoj z plodů horchaty si nejspíše na první ochutnání neoblíbíte. Napodruhé si svůj postoj potvrdíte, ale ani napotřetí neodoláte. Pak už budete jen kousek od toho, že ji propadnete. Horchatu si dejte v jedné z tradičních „horchatería“. A hlavně si k ní nezapomeňte objednat fartons, které se do horchaty namáčejí.                                                                                                                                                      

Polechtejte si pravou hemisféru. 

Miluji procházky Valencií. Ve staré části města koukám po maličkostech, které tu po sobě zanechali ti přede mnou. Úplně nejraději chodím k modernímu komplexu Ciudad de las Artes y las Ciencias. Kombinace vody, skla, železa a prapodivných patvarů mě dokáže zaměstnat na několik hodin.

Běžecká horečka

Všichni tu mají krásná těla. Ženy, muži, puberťáci i důchodci. Místní zbožňuj sport. Posilují, boxují, plavou, surfují a hlavně běhají. Také listopadový marathón ve Valencii má neuvěřitelnou návštěvnost! Ve Valencii si krásně zaběháte nejen kolem moře, ale i centrem města. Vlastně poběžíte korytem řeky, která byla před lety odkloněna a na jejím místě vznik dlouhý, zelený park. Pokud do Vale vyrazíte s dětmi, nenechte si tu ujít obrovského Gullivera!

 

Reklama
Reklama
Aktuální číslo
přihlásit se k odběru newsletteru
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama