Přejít k hlavnímu obsahu
Reklama

SONDA: Vařit, nebo nevařit?!

text: Blogerka Sláma v botách, www.slamavbotach.cz, foto: Getty Images/5.4.2018
Magdalena Dobromila měla jasno: Ženy, k plotně! Jenže za ní neexistoval feminismus ani pizzerie s rozvozem domů. Potřebujete tedy ještě podávat výkony u sporáku? Podle mě ne. Přesto v kuchyni prakticky bydlím.

V New Yorku je zájem o byty bez kuchyně. Nájmy jsou drahé, tak proč plýtvat metry. Čínu si přihřejete v mikrovlnce a na lepší jídlo si zajdete do nějaké Timesy vychvalované restaurace. Super, akorát my žijeme v Česku. S průměrnou měsíční mzdou dvacet šest tisíc se dřív zmůžeme na byt s kuchyňskou linkou než na pravidelné večeře v Alcronu. Takže tu jsou jen dvě možnosti – buď se sama naučíte vařit jako michelinská kuchařka, nebo si navždy vystačíte s bagetami. Což o to, já na nich spokojeně žila ještě dlouho po odstěhování z koleje. Zaneprázdněná kariérou a užíváním si života jsem najela na systém stravování, který byl efektivní, genderově korektní a nenáročný na přemýšlení. Ráno pečivo, k svačině jogurt, oběd v restauraci a večeře, co dům dá – mražená pizza, špagety s kečupem, tuňák z konzervy, magnum... O víkendu pak stačilo vyjíst rodiče a nafasovat karton vajec s plechem perníku. Pohoda se zvrtla až v momentě, kdy na mě v časopise vyšla rubrika o zdraví a já si uvědomila, že při každé epidemii končím doma s antibiotiky. Tenkrát jsem poprvé upekla špaldové muffiny se třtinovým cukrem. O rok později jsem byla o deset kilo lehčí a bez chřipek. S happy-endy ale bývá v reálním životě vždycky problém. Spousta lidí dnes končí kvůli závislosti na zdravém životním stylu v péči psychologů. Mě humor přechází pokaždé, když v bioprodejně dojde na placení. A zmínit musím i reálné riziko, že po dosažení určitého kulinárního levelu začnete mít častěji orgasmus u jídelního stolu než na kuchyňské lince. Vaření vám změní život, ale můžete si i pěkně zavařit. Takže než začnete hledat štěstí v zástěře – nebo ji definitivně vyhodíte z bytu – sepsala jsem pro vás hlavní plusy a mínusy domácího kuchtění. Pro- tože každá žena jednou k té otázce dospěje: vařit, nebo nevařit? A bože díky, že názor manžela s tchyní už dnes nemá tu váhu co dřív!

1. Těžce vyvařené zdraví
Všude se dočtete, jak je pro pevné zdraví důležitá kvalitní strava. A tak si možná jednoho dne začnete googlovat recept na cuketovou polévku, protože vás už nebaví ty věčné migrény. Zlepšit si zdraví je nejlepší důvod, proč se do vaření dát. Jestli je to ale důvod jediný, bacha, abyste rychle neztratila motivaci. Koluje spousta historek, jak lidi uzdravila změna jídelníčku, ale chce to trpělivost. Jeden odborník poradí nepít mléko, jiný klíčit pohanku, a pak jsou tu všechny ty detoxy, živé potraviny a kdovíco dál. Jedna dieta popírá druhou, takže může trvat roky, než objevíte, co přesně vám na migrénu (alergii, akné, zažívací potíže...) zabírá. A jestli jste doteď žila na hranolkách a cole light, zázrak se těžko dostaví, sotva dopečete první kváskový chléb. Zato z likvidace zamaštěných kastrolů dokáže hlava taky slušně rozbolet.

2. Pod diktátem plotny
Předpokládá se, že vaření dnes zajímá každého. Kdo v hospodě nepřihodí historku o domácím štrůdlu, je společensky odepsaný. Pokud jste nikdy nezkoušela dýňovou polévku a ani to nemáte v plánu, někteří lidé se na vás začnou dívat z patra. Vy neděláte domácí nudle?!? I intelektuálky dnes vedou diskuze, jak na nadýchané makronky, takže s některými kamarádkami si najednou nebudete mít o čem povídat. Pár výhod ale tahle šikana má. Na večírcích se hostitelé předhánějí ve zdravém pohoštění, takže noční mlsání už není takový hřích. A k Vánocům se vám místo svíček sejde hromada jedlých DIY dárků. Hlasitě chvalte, fakt, že sama nevaříte, vám bude odpuštěn.

3. Sháním partnera, paleo podmínkou
Dobré kuchařky jsou při hledání partnera jen ve zdánlivé výhodě. Ve skutečnosti vaření výběr partnera jenom komplikuje. Čím víc totiž jídlo řešíte, tím těžší je najít partnera, se kterým si sednete v posteli i u talíře. Půlka chlapů trvá na knedlu-zelu, i když jim stokrát vysvětlíte, že bílá mouka je jed a radši by měli jíst řepu. A když už narazíte na chlapa, který se o zdravý životní styl zajímá, je tu velká šance, že držíte vzájemně nekompatibilní diety. Nevadí, že se neshodnete na výběru filmu, holt zajdete do kina s kamarádkou. Když chce ale každý jinou večeři, chod vztahu to kriticky komplikuje. Sympaťák z marketingového s vámi možná ani nezačne chodit – nejste jeho (metabolický) typ. 

4. Už se nikde nenajíte
Tohle zná každý, kdo si pořídí pár Pohlreichových kuchařek. Málokde umějí fakt dobrý steak. Jakmile si naštelujete chuťové pohárky na poctivé jídlo, bohužel bezpečně poznáte instantní jíšku i že kuchař použil vyšeptalý pepř. A smažák z friťáku už vám taky nikdy nebude chutnat jako dřív. Na all inclusive zájezdu se přistihnete, jak závidíte lidem z apartmánů, že si můžou vařit sami, zatímco vám strkají číšníci pod nos samé blafy. A přestože dřív jste si rande v restauraci vychutnávala jako událost, teď nad každým chodem remcáte a doma hned stavíte na skutečně poctivé latté macchiato. Zlaté časy, kdy jste vystačila s turkem a bagetami!

5. Láska že prochází žaludkem?!
S tím zažitým bludem lze souhlasit jen v případě, že vám ve vztahu nejde o sex. Protože spokojeně napapaný chlap se od stolu svalí spíš na gauč než na vás. S břichem plným řízků se náruživé výkony každopádně podávají hůř. Aha, tak proto matky dcerám vštěpují, ať se před svatbou naučí vařit. Snižovat manželovi libido pravidelným přežíráním je mazanější než se věčně vymlouvat na bolesti hlavy. A řešit milenky. Ty mámy umí poradit!

6. Vaření je investice
Samozřejmě záleží na tom, ke kolika hvězdičkám se hodláte prokuchtit. Pokud si navždy vystačíte s tím, že prostě vaříte, jakkoliv a z čehokoliv jen pro radost z home made jídla, život se vám tak nezmění. Jakmile ale začnete řešit, kolik hodin táhnout ragú, a trvat na bio jehněčím, z uspokojování žaludku se rázem stane černá díra, ve které mizí veškerý volný čas i výplata. Což konec konců nemusí být špatně. Při společném kuchtění si s partnerem pokecáte líp než kdy jindy a výlety na vyhlášené ovčí farmy jsou taky prima plán na víkend. Otázku, jestli má větší smysl investovat do nových kabelek, nebo kvalitních potravin, si každopádně rozhodněte sama.

7. A co na to gender?
Zbývá dořešit otázku, zda vaše výkony u plotny nemůžou přispívat k propastnému rozdílu mezi platy mužů a žen. Možná jsem optimista, ale já to kolem sebe vidím růžově. V řadě rodin totiž začíná platit: kdo dřív přijde, ten dnes vaří. Burani, co tvrdí, že ženská patří k plotně, vždycky byli a jsou. Většinová společnost se ale proměnila. Hodně chlapů vaří, a rádi, protože je to baví. Ze všech domácích prací je tahle nejkreativnější. Ani bych se nedivila, kdyby se mazání svačin jednou stalo právě chlapskou doménou. A o vaření večeří se vedly boje (kdo prohraje, myje nádobí).

Reklama
Reklama
Reklama
Aktuální číslo
Reklama
přihlásit se k odběru newsletteru
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama