Přejít k hlavnímu obsahu
Reklama

RECEPT: Mrkvová polévka se sladkými bramborami a zázvorem

Text a foto: stvoryzkuchyne.com/9.10.2017
Vezměte do rukou misku shorkou polévku. Rázem zapomenete na všechny starosti a splíny. 

Sychravé počasí za oknem pro mě neznamená nic jiného, než to, že nastal čas na deku, dobrou knihu a krémové polévky. Polévky miluju odmalička. Nejenže dokonale zahřejí, ale taktéž se jednoduše a rychle připravují a ihned zasytí. Jednou z mých nejoblíbenějších je taky tato neobyčejná mrkvová polévka, ve které navzájem skvěle hrají sladké chutě mrkve a batátů s ostřejšími chutěmi zázvoru a pomeranče. Že nevěříte? Tak vyzkoušejte a já slibuji, že nebudete litovat. 

4 porce

450 g mrkve

300 g sladkých brambor 2 malé cibule

1 celý česnek

5 cm zázvoru

olivový olej, sůl

500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru

500 ml vody

400 ml kokosového mléka z plechovky

1 PL červené pasty

1 pomeranč

POSTUP:

Mrkev a sladké brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přendáme na plech na pečení. Cibule překrojíme na polovinu a přidáme na plech. Česnek překrojíme příčně na polovinu a neoloupaný přidáme na plech k zelenině. Zázvor očistíme, překrojíme na tři části a přidáme na plech. Všechno zakápneme olivovým olejem, osolíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na cca 55 minut. Do hrnce si přidáme pár kapek olivového oleje a kari pastu. Zahříváme a mícháme, dokud se kari pasta nerozpustí. Přidáme vývar a vodu a na závěr i upečenou zeleninu. Cibuli a česnek zbavíme slupky. Do hrnce přidáme zázvor, 1 – 2 kousky, podle chuti. Ponorným mixérem všechno rozmixujeme dohladka. Na závěr přidáme kokosové mléko a šťávu z jednoho pomeranče a převaříme. Dochutíme solí podle potřeby. Podáváme ozdobené kyselou smetanou, černým sezamem a mátou. 

Foto: Mrkvová polévka

Reklama
Reklama
Aktuální číslo
přihlásit se k odběru newsletteru
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama