Přejít k hlavnímu obsahu

RECEPT: Domácí tagliatelle s avokádovo-špenátovým pestem a lososem

Text a foto: Stvoryzkuchyne.com/8.9.2017
Neznáme lepší večerní útěchu po náročném dni, než je miska lehoučkých domácích nudlí s hedvábnou omáčkou.

Když se řekne Itáli, většina lidí si představí moře a teplo. Já si zaručeně jako první vybavím jejich jídlo. Zeleninu, zmrzliny a hlavně čerstvé italské těstoviny. Není nic lepšího. Na těstovinách se mi ohromně líbí, že jsou hotové za pár minut a můžete je připravit asi na tisíc způsobů. Co tisíc, možná jich je milión! V opzdně letních parnech většinou sáhnu po svěží omáčce z avokáda a špenátu. Je rychlá, zdravá a když vám trochu zbyde, můžete ji využít jako dresink na salát (stačí ji jen pokapat trochou citrónové šťávy, aby nezhnědla). Mám ale dojem, že jak ji ochutnáte, budete spíš muset připravit dvojitou dávku. 

Těstoviny

200 g hladké mouky typu „00“

2 vajíčka

špetka soli

olivový olej

Omáčka

1 avokádo

šťava z ½ citrónu

hrst mladého špenátu

4 PL parmezánu

hrst vlašských ořechů

2 PL olivového oleje

sůl

Dozdobení těstovin

300 g čerstvého lososa

olivový olej

sůl

piniové oříšky

parmezán

kopr

1. Nejdřív si připravíme domácí těstoviny. Z mouky, vajíček a soli uhněteme těsto, které by mělo být pružné. Jestli se bude drobit, přidejte olivový olej, pokud se lepí na prsty, přisypte mouku. Těsto pak zabalíme do potravinářské fólie a necháme třicet minut odpočívat.

2. Po odležení vyválíme těsto na pomoučněné pracovní ploše na co nejtenčí obdélník, potom ho nakrájejte na tenké těstoviny požadované šířky a pokládejte je na pomoučněný talíř. Jestli máte strojek na těstoviny, využijte ten.

3. Omáčku si připravíme jednoduše. Všechny suroviny vložíme do micéru a rozmixujeme najemno. Pro dochucení můžete přidat víc soli nebo citrónu, případně stroužek česneku. 

4. Lososa si nakrájíme na kostky, potřeme olivovým olejem a osolíme. Na kapce olivoého oleje opečeme do šťavnata. Dejte pozor, aby se losos příliš nespekl a zůstal příjemně šťavnatý. Odložíme bokem. 

5. Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente. Dáváme pozor, protože čerstvé těstoviny se vaří o dost rychleji než sušené kupované těstoviny. Odebereme bokem 2 PL vody z těstovin. Uvařené nudle zcedíme a přemístíme do misky. Přidáme omáčku, kterou zředíme vodou z těstovin a promícháme. Prozdělíme na talíře, přidáme lososa, posypeme parmezánem, oříšky a dozdobíme koprem. Dobrou chuť!

Aktuální číslo
přihlásit se k odběru newsletteru
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama