FOOD: 3 tipy na rychlé večeře

5.1.2017|diskuze

Nemáte čas ani chuť  trávit po příchodu z práce dlouhé hodiny v kuchyni, ale rádi byste připravili teplou večeři? Zkuste tyto výborné recepty!

Těstoviny s brokolicí, ořechy a sýrem

Příprava 5 minut, vaření 10 minut

Pro 2 osoby budete potřebovat:

200 g těstovin penne

sůl a čerstvě mletý pepř

250 g růžiček brokolice

2 lžíce olivového oleje

2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

100 g tučného sýra s modrou plísní nebo čerstvého kozího sýra, nadrobeného

šťáva z 1 citronu (podle chuti)

Postup:

1. Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, 4 minuty před koncem vaření přisypte růžičky brokolice. Mezitím rozehřejte olivový olej, přidejte vlašské ořechy a minutu je opatrně opékejte.

2. Těstoviny a brokolici sceďte, 4 lžíce vody přitom vlijte na pánev k ořechům. Těstoviny vrať te do hrnce, přidejte ořechy a sýr. Jemně míchejte na plotně, jen aby se sýr roztavil. Pokapejte šťávou z citronu, podle chuti opepřete. Podávejte.

Restovaná ryba a hráškové pyré

Přípava: 10 minut, vaření: 10 minut, pro 4 osoby

Postup:

Na 1 lžíci másla zvolna opékejte 4 jarní cibulky, nakrájené na kolečka, až změknou. Přidejte 1 salát Little Gem, pokrájený, 250 g mraženého hrášku, 1 hrst čerstvé máty nebo petrželky, 100 ml bílého vína a osolte a opepřete. Přiklopte a pomalu duste 10 minut. Vmíchejte 6 lžic smetany ke šlehání a rozmixujte. Uchovejte horké. Na zálivku pokrájejte najemno 1 hrst čerstvé máty nebo petrželky, přidejte 3 lžíce bílého vína (či jablečného octa), 100 ml jemného olivového oleje, sůl, pepř a prošlehejte. Na porce rozdělte 600 g filetů z bělomasé ryby (např. nilského okouna), osolte, opepřete a opečte na 1 lžíci másla (můžete ji i uvařit na páře). Hráškové pyré podávejte s rybou - obojí pokapejte bylinkovou zálivkou. Doplňte opečenou bagetkou.

Listová kapsa tikka masala

Příprava: 15 minut, pečení: 8 minut, pro 4 osoby

Postup:

V pánvi na 1 lžíci oleje opečte 200 g krůtích prsou, nakrájených na nudličky. Přidejte 1 cibulku a 1 stroužek česneku (obojí nakrájené nadrobno) a 1 červenou papriku (nakrájenou na nudličky), míchejte další 2 minuty. Přidejte 2 lžičky kari pasty tikka masala a míchejte asi 30 sekund, až se rozvoní. Zalijte 100ml smetany na vaření a vařte do zhoustnutí. Osolte a opepřete. Z 1 plátu listového těsta nakrájejte čtverce o velikosti plotýnek sendvičovače. Vždy dva čtverce potřete z jedné strany máslem a položte je pomazanou stranou do sendvičovače. Navršte na ně náplň, okraje nechte volné a potřete je vodou. Přitiskněte další čtverec, uzavřete a shora potřete máslem. Pečte asi 8 minut dozlatova. 

Zdroj: Recepty z knihy Ryhlé večeře (Apetit edice)