Přejít k hlavnímu obsahu
Reklama

7 otázek pro Margit Slimákovou

text: Lucie Radová, foto: soukromý archiv/31.5.2017
Jarní únava je zbytečná. Proběhněte se naboso v trávě, radí specialistka na výživu. Položili jsme 7 otázek Margit Slimákové, specialistce na zdravotní prevenci a výživu. Z jejich odpovědí budete mít možná až překvapivou radost!

1. Každé ráno snídám černou kávu. Co byste mi na to řekla?

Jestli ji nesladíte a prospívá vám, tak si ji klidně i nadále užívejte. Výsledky kvalitních studií jsou jasné. Konzumace kávy snižuje riziko vzniku demence, cukrovky, depresí, nemocí srdce a cév a některých nádorových onemocnění. Obsahuje antioxidanty a hlavně mnoha nám dodává energii a zlepšuje náladu. A tvrzení o naprosté nezbytnosti snídat už jsou také překonaná. Prospívat lze i jen na dvou denních jídlech.

2. Jaké jídlo máte ráda, protože vám vždy dodá energii?

Tak to je těžká otázka. Já totiž moc ráda jím a chutná mi toho spoustu. Mám ráda vlastně skoro vše čerstvé a kvalitní. Miluji zeleninu a ovoce. Aktuálně k mým nejoblíbenějším jídlům patří husté krémové polévky, kváskový chleba s farmářským máslem a pažitkou, pečená zelenina se sýry, tvarohové a vajíčkové pomazánky, mexická fazolová jídla, středozemní zeleninová jídla, indické dhály a jogurtové nápoje lassi, staročeská krupota a jáhlové kaše....

3. Jak se díváte na jarní únavu a jakým způsobem byste doporučila ji předcházet?

Myslím, že je zbytečná. Úplně stačí užívat si prevence, kterou nám jaro nabízí od počasí vybízejícího k procházkám anebo dokonce proběhnutí v trávě naboso až po hromady salátů, ředkviček a bylinek.

4. Tvrdíte, že „důležitější než to, co jíme, je to, co si myslíme“, jak tomu máme rozumět?

S nechutí snězená pohanka nikomu moc neprospěje. Zdravé jezení by nemělo být pod vynucené, ale přijímané s nadšením. Nejdříve je proto třeba přesvědčit hlavu, že se chceme o sebe, co nejlépe starat, užívat si dobrot, které nám prospívají.

5. Jaké tři potraviny vás v současné době nejvíce rozčilují a proč? 

Obecně to jsou potraviny se značkou Vím co jím, protože naznačují zdravost a ve skutečnosti jsou jen marketingovým trikem potravinářského průmyslu, úplně zbytečné dietní potraviny, které naznačují, že třeba nízkotučné vysoce zpracované mléčné dezertíky jsou prospěšnější než plnotučný bílý jogurt.

Konkrétně pak dlouhodobě kritizuji extrudované chleby, dia potraviny slazené fruktózou anebo sody s umělými sladidly. Všechno dietní potraviny, které mnozí považují za zdravé.

6. Český humorista Karel Poláček řekl: „Po českém obědě jest seděti a tupě zírati.“ Co si myslíte o klasických českých obědech? 

Mnohá typické české jídla zrovna nejsou výkvětem gastronomie a zdravosti, ale když půjdeme pár desítek let dozadu a třeba na Valašsko tak jde jen chválit. V té době panovaly polévky, krupota, pohanka s ovčím sýrem, dezertem byly křížaly.... A nejnovější české gastronomické trendy jsou také bezva. Jsem nadšená z rostoucího zájmu o kvalitu potravin, z hromad skvělých polévkáren, které vznikají, z pekáren, které pečou jen kváskové pečivo, z restaurací, které odebírají od farmářů... Stav se obrovsky zlepšuje.

7. Jak bude dnes vypadat Vaše večeře?

Dnes plánuji upéct hranolky ze sladkých brambor. K nim si udělám tvarohovo – šlehačkový dip (už mám připravené video s jeho receptem) s hromadou čerstvých bylinek ze zahrádky a nakrájím zeleninu, kterou doma najdu.

 

PharmDr. Margit Slimáková

Zdravotní prevenci a výživě se věnuje celý život. Vystudovala farmacii a výživu, pobývala a pracovala v Německu, Číně, Francii a USA. Klade velký důraz na zdravotní prevenci. Zabývá se především poradenstvím a osvětou. Organizuje semináře, konzultuje, jako garantka se zapojila do projektu Skutečně zdravá škola. O zdravé výživě mluví napříč médii včetně svého kanálu Margit.tv. Zároveň vede svůj blog Margit.cz.

Reklama
Reklama
Aktuální číslo
přihlásit se k odběru newsletteru
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama